Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Alkuun Materiaalit O'Zoni

<< edellinen

Elinympäristöt

Metsä

The image “file:///C:/Documents%20and%20Settings/Natasa/Omat%20tiedostot/Ville/oppikirja/oppikirjakuvia%20luku%203/omat%20skannatut/3.31%20sammalmets%E4.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. Suomalaista sammalmetsää

The image “file:///C:/Documents%20and%20Settings/Natasa/Omat%20tiedostot/Ville/oppikirja/oppikirjakuvia%20luku%203/omat%20skannatut/3.31%20aarniomets%E4%20pien.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.  

Aarniometsää

 

Metsään kuuluvat myös metsän maan sisällä ja maan päällä elävät kasvit, sienet ja eläimet.

Haperoita ja suppilovahveroita
 

 

  

Mänty, kuusi ja koivu

Suomen metsien yleisimmät puut ovat mänty, kuusi ja koivu. Muita esimerkkejä metsän kasveista ovat puolukka, kanerva ja sammalet. Lisäksi metsässä kasvaa paljon sieniä. Jäkälä on yhtaikaa kasvi ja sieni – siinä levät elävät yhteiselämää sienen kanssa.

Kanerva ja puolukka

Poronjäkälää, torvijäkälää ja hirvenjäkälää

Karhun- ja kynsisammalta, kynsisammalmatto, sulkasammalta

Hirvi ja orava (© Lasse Olsson www.birding.se)

Suuri osa Suomen eläimistä elää metsässä. Ne saavat ravintonsa metsästä. Metsän nisäkkäitä ovat esimerkiksi hirvi ja orava. Metsän lintuja ovat esimerkiksi hippiäinen, käpytikka ja kanahaukka. Yksi tärkeimmistä metsän hyönteisistä on muurahainen.

Hippiäinen, kanahaukka ja käpytikka (© Lasse Olsson www.birding.se)

Kekomuurahaisia (© Matti T. Laine )

 

Ihminen muuttaa metsiä

Metsät ovat aina olleet tärkeitä myös ihmiselle. Ennen metsistä kerättiin polttopuita ja rakennuspuuta. Puusta tehtiin myös paljon tervaa. Nykyään puita tarvitaan tehtaisiin paperin raaka-aineeksi.

 

Veneen tervausta

Monia metsiä hoidetaan nykyisin kuin peltoa: Niissä kasvaa vain yhdenlaisia ja samanikäisiä puita, jotka kaikki kaadetaan samaan aikaan. Sen jälkeen istutetaan uusia puita tilalle. Tällaisen metsänhoidon seurauksena taimikoita ja hakkuuaukeamia on enemmän kuin ennen. Niissä viihtyvät eliöt, kuten hirvet ja jänikset, ovat lisääntyneet.

 

Hakkuuaukeama

 

Taimikko

Hoidettua kuusimetsää

 

Onko tämä tulevaisuuden ihannemetsä?

Vanhoja aarniometsiä Suomessa on sen sijaan hyvin vähän jäljellä. Vanhoissa aarniometsissä on paljon lahopuuta. Niissä asuu lahopuuhun erikoistuneita hyönteisiä ja sieniä. Puiden koloissa pesii monia lintulajeja. Nämä eliölajit ovat vähentyneet metsänhoidon vuoksi.

Ihminen on muuttanut Suomen metsiä jo satoja vuosia polttamalla metsää viljelymaaksi ja keräämällä polttopuuta. Ilman ihmisen vaikutusta metsämme näyttäisivät toisenlaisilta kuin nyt. Onkin vaikea tietää, miltä ”oikea” luonnonmetsä näyttäisi.

Tehtäviä:

  1.  Millainen sinun mielestäsi on oikea metsä? Kirjoita ja piirrä.
  2. Tehkää retki lähimetsään. Tutkikaa, mitä kasveja, eläimiä ja sieniä siellä elää. Kirjoittakaa, miltä metsässä näyttää, kuulostaa, tuoksuu, tuntuu ja maistuu. Onko tämä metsä mielestänne ”oikea” metsä? Miksi?

Kuvat Ville Stambej, ellei muuta mainittu. Piirrokset Daniel Forsman.

<< edellinen

© Ville Stambej 2007