Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Kulttuurit Vietnamilainen kulttuuri

<< edellinen | seuraava >>

Tapakulttuuri

Kunnioittaminen

Nuorempi henkilö tervehtii ensin vanhempaa henkilöä. Vietnamin kielessä puhuttelusanat valitaan iän ja aseman perusteella. Jopa perheen sisällä puhutellaan toisia yleensä sen mukaan, mikä on henkilön asema perheessä.

Vietnamilainen ei mielellään sano suoraan ei, vaan asiaa pahoitellaan ja selvitetään monelta puolelta. Samoin apua pyydettäessä asiaa selvitellään laajasti.

Nimi ja nimenanto

Jokainen vietnamilainen nimi tarkoittaa jotain. Etu- ja sukunimen lisäksi on keskinimi, joka täydentää etunimeä ja kertoo sukupuolen. Esimerkiksi Van on miehen ja Thi naisen keskinimi. Kun lapsi on kuukauden ikäinen vietetään juhlaa.

Vieraiden vastaanotto

Vietnamilaiset ovat hyvin vieraanvaraisia. Vieraista pidetään hyvää huolta ja heille tarjotaan ruokaa. Lasten pitää käyttäytyä kunnolla ja olla erityisen kohteliaita. Lapset eivät jää kutsumatta kuuntelemaan keskustelua.

Ruokailu ja pukeutuminen

Ruokailu on tärkeä osa kulttuuria. Ruuissa käytetään paljon mausteita. Päivän pääateria on yleensä illallinen, jonka ääreen koko perhe kokoontuu.

Vaatteet peittävät ruumiinmuodot. Paljas käsivarsi tai avoin kaula ovat vastoin perinteisiä siveys käsityksiä. Nuoriso käyttää mielellään länsimaisia vaatteita.

Sairaus, vanhuus, kuolema

Vietnamilaisessa kulttuurissa käytetään perinteisiä parannuskeinoja. Kuten yrttejä, luonnonlääkkeitä ja akupunktiota. Koko perhe on sairastuneen tukena. Punainen läiskä lapsen selässä merkitsee yleensä sitä, että on käytetty perinteisiä parannuskeinoja.

Vietnamissa perhe huolehtii vanhuksistaan ja elättää nämä. Vanhukset asuvat tavallisesti poikansa perheessä. Koska sosiaalipalveluita ei juurikaan ole, ovat perhe ja suku tärkeä tuki ja turva.

Kuolema on suuri asia perheelle. Koko kylä ottaa osaa hautajaisiin, jotka ovat yleensä kotona.

<< edellinen | seuraava >>