Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Kulttuurit Vietnamilainen kulttuuri

<< edellinen

Koulukäynti

Päiväkodissa ja esikoulussa lapset oppivat laulamaan isänmaallisia lauluja ja ylistämään sosialismia. Koulun opetusohjelmassa on yläluokilla kansalaiskasvatusta ja poliittisia aineita.

Oppilaan tulee kunnioittaa opettajaansa. Lapsen on vaikea katsoa opettajaa silmiin. Kasvojen menettämisen pelko ja hiljaa kärsiminen on tyypillistä. Lapsen on vaikea paljastaa heikkouttaan opettajalle tai kertoa olevansa sairas. Totteleminen ja kuri ovat tärkeitä. Virheistä ja laiminlyönneistä seuraa rangaistus esim. koulun siivoamista ja pihatöitä. Luvattomia poissaoloja ei sallita.

Opiskelu päättyy, kun vietnamilainen on perustanut perheen ja saanut lapsia. Ajatellaan, että opiskeleminen on tarkoitettu elämässään pitkälle pyrkiville, mutta ei tavallisille työläisille.

Koulunkäynti alkaa 6-7 vuoden iässä. Koulua käydään kaksitoista vuotta. Koulut ovat suuria. Jokaisessa luokassa on 30-40 oppilasta. Koulussa työskennellään kahdessa tai kolmessa vuorossa. Yhdessä vuorossa opiskellaan 4-5 tuntia. Koulussa ei opeteta uskontoa. Yläasteella ja lukiossa opetetaan myös vieraita kieliä.

Vietnamin kieli

Vietnamin kieltä kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin. Vanha vietnamin kieli Nom perustui kiinan kielen kirjoitustapaan. Vähitellen Nom jäi historiaan ja siirryttiin latinalaisin kirjaimin kirjoitettuun Viet- kieleen. Vietnamin kielessä yksi sana on yksi tavu. Yleensä substantiivin edessä on sana, joka määrittää substantiivia esim. can nha (talo), con dao (veitsi). Vietnamin kielen sanat eivät taivu. Sanan intonaatio on tärkeä. Vietnamin sanajärjestys on toisenlainen kuin Suomessa.

<< edellinen