Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Opetus Omasta äidinkielestä voimavara

<< edellinen

LIITE 1

Seminaarin järjestäjien esittelyt

Kansainvälinen kohtauspaikka
(Vanha Suurtori 3, 20500 Turku; p. 02-2620 973. www.turku.fi/kulttuurikeskus/kvk/)

Kansainvälinen kohtauspaikka on perustettu 1989. Se on toiminut alusta alkaen kaupungin kulttuuritoimen alaisuudessa. Kohtauspaikan tehtävänä on auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin kunnioittaen heidän omaa kulttuuriperinnettään. Eri ryhmien vuorovaikutuksen ja yhteistyön kautta Kohtauspaikka on mukana rakentamassa monikulttuurista Turkua. Tehtävänsä täyttääkseen Kohtauspaikka järjestää erilaisia kulttuuri- ja kielikursseja, luentoja, seminaareja ja tapahtumia. Lisäksi Kohtauspaikka tukee maahanmuuttajayhdistysten toimintaa sekä järjestää koulutusta erilaisille kohderyhmille. Vuodesta 1998 alkaen kohtauspaikka on toiminut Brinkkalan talossa Vanhalla Suurtorilla. Heidän tiloissa on mm. kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä, teemaan liittyvä käsikirjasto ja lehtileikekokoelma, internetyhteys asiakkaille sekä joitakin sanoma- ja aikakauslehtiä luettavaksi. Kohtauspaikka pyrkii myös palvelemaan kaikkia asiakasryhmiä tarjoamalla tietoa ja neuvoja monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttajuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Monikulttuurinen päivähoito, koulu ja koti ry
(Mohammad Badawieh - badawieh@tkukoulu.fi, Terhikki Mäkelä - 02-2356 206, terhikki.makela@abo.fi)

Monikulttuurinen päivähoito, koulu ja koti ry (MPKK) on Turussa vuonna 1996 perustettu yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on herättää keskustelua ja vaikuttaa kulttuuri- ja kielivähemmistöjen, erityisesti maahanmuuttajien, päivähoito- ja koulukysymyksiin. Yhdistys painottaa kaksikielisyyden ja -kulttuurisuuden vahvistamista. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi oman äidinkielen opetus ja suomi/ruotsi toisena kielenä -opetus.

MPKK järjestää seminaareja ja pienimuotoisia keskustelutilaisuuksia. Lisäksi yhdistys on laatinut sekä valtakunnallisesti että paikallisesti kieli- ja kulttuurivähemmistöjen opetukseen liittyviä aloitteita. Keväällä 2002 MPKK laati kehittämisehdotuksen Turun opetuslautakunnalle ja koulutoimelle. Keskeiset kohdat olivat:

  • Maahanmuuttajien valmistavan opetuksen keston pidentäminen nykyisestä puolesta vuodesta yhteen vuoteen sekä joustava, tarveharkintainen 6-vuotiaiden ja koulutulokkaiden ohjaus valmistavaan opetukseen.
  • Vähemmistökielisten oppilaiden äidinkielisen opetuksen kehittäminen ja laajentaminen, mm. oman äidinkielen opetuksen integroiminen osaksi oppilaan normaalia koulunkäyntiä.
  • Panostukset maahanmuuttajaopetuksen koordinaatioon ja ohjaukseen.

Ehdotus kokonaisuudessaan on saatavissa yhdistyksen yhteyshenkilöiltä.

Muita yhdistyksen tavoitteita ovat kulttuuri- ja kielivähemmistöihin kuuluvien vanhempien ja koulun ja päivähoidon välisen yhteistyön edistäminen sekä monikulttuurisuuskasvatukseen panostaminen päivähoidossa ja koulussa. MPKK on avoin kaikille monikulttuurisista opetus- ja kasvatuskysymyksistä kiinnostuneille.

Turun Naiskeskus
(p. 02- 2517 066. Internetosoite: www.naiskeskus.net)

Naiskeskuksen tarkoituksena on edistää tasa-arvoa miesten ja naisten välillä sekä järjestää naisten omilla ehdoilla tapahtuvia monikulttuuri- ja vapaa-ajantoimintoja. Keskuksessa tehdään työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ja suvaitsevaisuuden ja yhteistyön lisäämiseksi naisten kesken ikään ja kulttuuritaustaan katsomatta. Naiskeskus tekee yhteistyötä useiden eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Vuonna 2002 Naiskeskuksen toiminnan pääpainoalue oli kolmivuotisen Appelsiinipuu-projektin käynnistäminen. Projekti on maahanmuuttajanaisille suunnattu turkulainen yhteistyöhanke, joka on hyväksytty työministeriössä Suomessa toteutettavien Euroopan sosiaalirahaston EQUAL-yhteisöaloiteohjelmasta rahoitettavien hankkeiden joukkoon. Turun Naiskeskus-yhdistys koordinoi ja hallinnoi projektia.

Hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajien ja perinteisten etnisten vähemmistöjen työllisyyden parantaminen. Projektiin palkattiin kevään aikana projektikoordinaattori, ryhmätyönohjaaja, tiedottaja sekä neljä maahanmuuttajaopasta. Elokuussa 2002 aloittivat ensimmäiset taitonaiset (nimitys projektiin osallistuville maahanmuuttajanaisille), joita oli yhteensä 37. Projektin aikana taitonaisista seitsemän henkilöä sai työpaikan, viisi työharjoittelupaikan, kaksi naista pääsi ammatilliseen koulutukseen ja viisi ammattialalle valmentavaan tai täydentävään koulutukseen. Projektin aikana kuusi naista aktivoitui lähtemään suomen kielen opiskeluun. Yhteensä 67% naisista sai selvää työvoimapoliittista hyötyä. Osa projektin naisista hakee vielä tällä hetkellä koulutukseen tai työhön, ja Naiskeskus auttaa heitä seuranta-aikana.

Turun seudun äidinkielen opettajat ry.
(Piispankatu 11 F, 20500 Turku. Yhdistyksen puheenjohtaja on Pirjo Mansikka ja sihteeri Johanna Brunila)

<< edellinen