Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Opetus Suomi toisena kielenä -oppilaat Netlibris-projektissa

<< edellinen | seuraava >>

Oppilaiden kysymyksiä informaatikko Merja Marjamäelle

Miten juuri me tulimme mukaan Netlibris-projektiin?

Olin Porissa koulutuksessa ja siellä piti tehdä jokin projekti. Koulutuksessa oli myös entinen opettajanne, joka on nyt töissä Porissa. Hän kertoi kuinka mukavia te olette ja kuinka hieno koulu Lausteen koulu on, joten päätin kysyä, saisinko tehdä projektin teidän kanssanne. Onneksi te suostuitte.

Onko projekti sujunut toiveittesi mukaisesti?

Olen ollut tyytyväinen siihen, mitä olemme saaneet aikaan. Olette lukeneet kaksi kirjaa. Se on hyvä. Osaatte tosi hyvin tietokoneen käytön, sekin on hyvä.

Miksi valitsit juuri kirjastonhoitajan ammatin?

Äitini väittää, että kotona järjestelin kirjoja kirjahyllyssä jo ihan pienenä (en itse muista). Kirjastonhoitajan työssä voin olla tekemisissä kirjojen, kirjallisuuden ja kaikenlaisten tietojen kanssa. Pidän myös asiakaspalvelusta.

Kuinka pitkä koulutus kirjastonhoitajaksi on?

Ensin ylioppilaaksi, sitten noin 4-5 vuotta yliopistossa eli maisterintutkinto, jossa pääaineena luetaan kirjastotiedettä ja informatiikkaa. On muunkinlaisia tapoja valmistua, nykyisin esim. ammattikorkeakoulussa voi valmistua tradenomiksi, jolla on pätevyys kirjastonhoitajaksi.

Onko kiva olla kirjastonhoitaja?

On todella kiva, en vaihtaisi tätä ammattia mihinkään.

Oletko iloinen työssäsi?

Olen iloinen. Saan joka päivä tehdä työtä, jossa viihdyn. Tulen iloiseksi, kun löydän asiakkaille oikeita tietoja ja oikeita kirjoja. Ja on hauska käydä kouluissa puhumassa kirjoista ja tapaamassa koululaisia. Työpäivääni mahtuu yleensä monia erilaisia juttuja ja kaikki ovat yleensä mielenkiintoisia.

Kuinka pitkiä työpäiviä sinulla on?

Kirjastossa työaika on 7h 45 min, eli vähän alle 8 tuntia päivässä. Minulla on sekä aamuvuoroja että iltavuoroja, koska kirjastot ovat auki iltaisinkin. Myös lauantaisin on työtä, mutta noin kerran kuukaudessa vain, onneksi ei useammin.
Kuinka vanha olit, kun aloitit työn kirjastossa?

Olin ensimmäisen kerran työssä kirjastossa 20-vuotiaana. Opiskelin silloin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä ja muitakin aineita ja tarvitsin vähän lisää rahaa opiskelua varten.

Mitä mukavaa työssäsi on?

Työpäivät ovat kaikki erilaisia, pidän vaihtelusta. Joka päivä tapahtuu vaikka mitä erilaisia ja ihmeellisiä asioita. Asiakkaat ovat mukavia. Uusien kirjojen valitseminen on mielenkiintoista. Olen paljon tekemisissä koululaisryhmien kanssa. On aina mukava keskustella lasten kanssa kirjoista ja lukemisesta. Aika usein on erilaisia kursseja ja koulutuspäiviä, joista saa paljon tietoa. Se on innostavaa. Työtoverini ovat kaikki mukavia ihmisiä.

Mitä huonoa tai ikävää työssäsi on?

Joskus on liian kiire, eikä ehdi tehdä kaikkia töitä niin kuin haluaisi. Se harmittaa. Ja jos kiire jatkuu kauan, tulee väsynyt olo.

Mitä työtä tekisit, jos et olisi kirjastonhoitaja?

Ensimmäinen ammatinvalintani oli toimittaja. Kirjoitan vieläkin lehtijuttuja, niin että olen puoliksi toimittaja. Jos en olisi kirjastonhoitaja enkä toimittaja, haluaisin olla kirjankustantamossa kustannustoimittajana eli sellaisena henkilönä, jonka kanssa kirjailijat neuvottelevat, kun he kirjoittavat uusia kirjoja.

Onko kirjastossa paljon ihmisiä, jotka hosuvat?

Joskus hosuvat kirjastoihmiset, joskus asiakkaat ja joskus hosumme kaikki yhdessä.

Oletko tehnyt jotain muuta työtä? Mitä? Missä?

Olen tehnyt vaikka mitä. Nuorena opiskelijana olin töissä monissa tehtaissa: kurkkutehtaassa, hernetehtaassa, kaljatehtaassa, makkaratehtaassa…Toivoin aina pääseväni karkkitehtaaseen, mutta en päässyt. Olen ollut toimittajana, opettajana (äitini sijaisena), sanataideohjaajana, kirjallisuusarvostelijana ja se työ, mitä teen joka päivä, on äitinä olemista. Minulla on kolme lasta ja siinä vasta työtä onkin.

Oletko käynyt lukion?

Olen käynyt lukion ja mennyt sen jälkeen yliopistoon.

Täytyykö kirjastonhoitajan osata aakkosjärjestys?

Täytyy osata, ja tosi hyvin täytyykin. Muuten kaikki asiat menevät sekaisin - ainakin kirjahyllyssä.

Miksi halusit tulla pienenä?

Ihan ensimmäinen ammatinvalinta lapsena oli sirkustaiteilija. Harjoittelin innokkaasti nuorallakävelyä. En tullut siinä koskaan kovin taitavaksi. Aina kun kutsuin äidin ja isän ihailemaan taitojani, putosin heti nuoralta.

Luetko paljon kirjoja?

Luen tosi paljon. En osaisi elää ilman kirjoja. Väliin on kyllä ikävää, jos kirja on liian mielenkiintoinen, niin kaikki kotityöt jäävät tekemättä.

Mikä on mielikirjasi?

Sabatierin ´Kesän lapset´ teki minuun suuren vaikutuksen joskus 20 vuotta sitten. Se kertoo ystävyydestä, herkkuruuista, joutilaasta ja onnellisesta elämästä Ranskan Provencessa. Hyviä ja mielenkiintoisia kirjoja on vaikka kuinka paljon. Joskus vain jossakin elämäntilanteessa jokin kirja tuntuu niin hienolta, että se jää mieleen loppuelämäksi.

Oletko itse yrittänyt kirjoittaa kirjan?

Se on toistaiseksi vain haave. Runoja olen kirjoittanut ja joskus satujakin.

Kiitos kaikille kysymyksistä. Oli hauska vastata.

<< edellinen | seuraava >>