Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Kulttuurit Somalialainen kulttuuri

<< edellinen | seuraava >>

Elämänkaari

1. Syntymä

Isä antaa lapselle nimen, joka on tavallisesti arabialainen tai ns. somalinimi. Somalinimellä on aina jokin merkitys. Nimi voi liittyä esim. kulttuuriin tai yhteiskuntaan. Lapsen nimi muodostuu omasta nimestä, isän nimestä ja isoisän nimestä.

Vastasyntynyttä lasta juhlitaan. Naapurit ja ystävät kutsutaan syömään, juhlimaan ja kiittämään Allahia. Jos vanhemmille tapahtuu jotain, sukulaiset huolehtivat lapsista. Lapsen saaminen on suvunjatkamisen takia hyvin tärkeää, mutta lapsi on myös taloudellinen turva tulevaisuutta ajatellen.

2. Vauvasta lapseksi

Äitien mukaan lapsi ei itsenäisty koskaan, mutta siinä vaiheessa, kun lapsi on noin kaksivuotias, äiti lopettaa imettämisen ja vauvasta tulee lapsi. Sanotaan, että kun lapsi osaa kääntyä pois tulesta, hän kehittyy. Somaliassa ei ole normaalisti päiväkoteja. Kouluun mennään 6-7- vuotiaina.

3. Murrosikä

On vaikea sanoa täsmälleen, milloin murrosikä alkaa, mutta esim. 15-vuotias on jo murrosikäinen. Tytöille kuukautisten alkaminen on kohokohta. Neitsyys on tytöille tärkeä asia ja sitä myös vaaditaan.

4. Perheen perustaminen ja avioliitto

Vanhojen perinteiden mukaisesti aviopuolison etsiminen kuuluu miehelle. Kun mies ihastuu tyttöön, he voivat alkaa seurustella. Avioliitossa on kaksi vaihetta, joista ensimmäisessä muslimipappi julistaa heidät toisilleen, koska he ovat lupautuneet avioliittoon. Kihlausaika voi kestää jopa vuosia. Varsinainen yhdessä asuminen alkaa vihkijuhlasta. Tytön toivotaan olevan neitsyt ja tytön "aukaisu" hääseremonioiden jälkeen on miehen miehisyyskoe.

Kaupungeissa nuoret haluavat kokeilla itsenäistä elämää ja löytää oman elämänuransa ennen perheen perustamista.

Hyvä puoliso on rakastava ja huolehtivainen. On toivottavaa, että molemmat puolisot ajattelevat asioista samalla tavalla. Lapsen merkitys on aina suuri sukupuolesta riippumatta.

5. Vanhuus, sairaus, kuolema

Vanhukset elävät perheen keskellä. Tytär huolehtii äidistään ja poika isästään tai joskus molemmista vanhemmistaan. On tavallista, että somalialaisessa perheessä asuu 2-3 sukupolvea yhdessä.

Somaliassa uskotaan pahaan silmään. Sairaus ei ole yksityinen asia, koska se koskee koko sukua. Suvun jäsenet auttavat ja toivovat sairaan paranevan. Lääkkeinä käytetään puita, hunajaa ja tulta.

Nukkumaan mennessään ihmiset pyytävät Allahilta tekojaan anteeksi, koska he eivät voi tietää heräävätkö seuraavana aamuna. Kuolema koskee koko sukua ja lähipiiriä. Kaikki naapurit ja sukulaiset kutsutaan tilaisuuteen, jossa syödään ja rukoillaan yhdessä. Näin palvellaan Allahia; juhla on myös muistutus siitä, että kaikki kuolevat aikanaan.

<< edellinen | seuraava >>