Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Opetus

Yleistietoa peruskoulusta ja lukiosta

Esiopetusta eli koulunkäyntiin valmentavaa opetusta annetaan 6-vuotiaille lapsille. Esiopetus voidaan järjestää päiväkodissa tai peruskoulussa.

Perusasteen suorittaminen eli perusopetus kestää yhdeksän vuotta. Oppivelvollisuuden suorittaminen alkaa syyslukukauden alussa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus kestää kymmenen vuotta, ellei peruskoulua ole sitä ennen suoritettu.

Oppilaiden koulutyö aloitetaan elokuussa ja päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä. Vuodenvaihde jakaa peruskoulun lukuvuoden syyslukukauteen ja kevätlukukauteen. Peruskoulussa on joululoma ja kesäloma. Vapaapäiviä ovat lauantait ja sunnuntait. Lukuvuoteen voi kuulua myös muita vapaapäiviä.

Peruskoulun vuosiluokilla 1-6 opettajina toimivat luokanopettajat. Vuosiluokilla 7-9 eri oppiaineissa ovat samat opettajat, mutta kullakin luokalla on luokanvalvojansa. Lisäksi peruskoulussa on erityisopettajia, jotka antavat erityisopetusta sitä tarvitseville oppilaille joko erityisluokkajärjestelyin tai yksittäisinä tunteina muun opetuksen ohessa.

Peruskoulussa opetus, oppikirjat, koulutarvikkeet ja ateria (yksi lämmin ateria) ovat oppilaalle maksuttomia. Mikäli koulumatka on yli viisi kilometriä, oppilaalla on oikeus saada maksuton koulukuljetus. Oppilaalla on myös oikeus saada maksuttomat kouluterveydenhuolto-, kuraattori- ja psykologipalvelut.

Toisen asteen koulutusta antavat yleissivistävät lukiot ja ammatilliset oppilaitokset.

Lukio suoritetaan kurssimuotoisena koulusta riippuen 2-4 vuodessa. Lukio antaa peruskoulua laajemmat mahdollisuudet jatko-opintoihin. Opetus ja oppilashuolto ovat ilmaisia, ateriat saattavat olla maksullisia. Oppikirjat ja koulutarvikkeet maksetaan itse. Lukioon haetaan yhteisvalinnassa. Myös omassa maassa suoritettu peruskoulua vastaava koulutus oikeuttaa hakeutumaan jatko-opintoihin Suomessa. Valintaperusteena lukioon on opiskelijan aikaisempi koulumenestys.

Lukion jälkeen voi pyrkiä ammattikorkeakouluihin, korkeakouluihin ja yliopistoihin. Ammatillisista oppilaitoksista voi pyrkiä ammattikorkeakouluihin.

Satu Rosenqvist, Turun koulutoimintakeskus