Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Opetus

Lukio tekee unelmista totta

  • Haluatko oppia lisää luonnosta historiasta, kielistä tai elämästä?
  • Onko sinulla toiveammatti?
  • Pidätkö opiskelusta?

Jos vastasit kysymyksiin kyllä, lukio on sinua varten!

Lukiossa opiskelu

Lukion käyminen vie noin kolme vuotta ja sisältää vähintään 75 kurssia. Yksi kurssi on noin 32 oppituntia ja koe. Opiskelu etenee nopeasti. Lukemista ja kokeita on paljon. Kurssit vaihtuvat noin 7 viikon välein. Osan kursseista voi valita itse oman kiinnostuksensa mukaan. Äidinkieli eli suomi tai ruotsi on aina pakollinen. Lukiossa täytyy olla hyvä suomen/ ruotsin taito (perustaitotaso B1.1–B1.2). Vieraskieliset voivat opiskella suomea toisena kielenä. Nuoren on hyvä miettiä opintoohjaajan ja perheen kanssa, mitä aineita hän haluaa lukea ja kuinka paljon. Heti lukion alussa valitaan matematiikassa, kielissä ja fysiikassa laajemmat tai suppeammat kurssit. Nuoren on valittava myös katsomusaineen opetusta oman uskontonsa mukaan. Lukio-opiskelu vaatii itsenäisyyttä ja nuoren on myös kannettava vastuuta opinnoista. Koulusta hän saa toki hyvää opetusta, tukea ja apua. Opetus on maksutonta, mutta kirjat on hankittava itse. Opintotuesta saa lisätietoa Kelasta tai opintoohjaajilta. Opinnot päättyvät isoon kokeeseen eli ylioppilaskirjoituksiin, jotka kestävät useita päiviä ja ovat maksulliset. Ylioppilaskirjoituksissa täytyy valita ainakin äidinkieli eli suomi/ ruotsi ja kolme muuta ainetta (toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka tai reaaliaine).

Sivistystä lukiosta?

Menestyksen peruskoulussa on oltava vähintään hyvä tai tyydyttävä, jotta kannattaa hakea lukioon. Lukioon haetaan keväällä yhteishaussa peruskoulun päättötodistuksen keskiarvolla. Muista, että jos ei tule valituksi ensimmäiseen toivekouluun, hakija otetaan huomioon seuraavassa toiveessa. Lisää tietoa hausta saa peruskoulujen opinto-ohjaajilta. Opinnot vievät aikaa ja vaativat ponnisteluja. Lukiosta ei valmistu mihinkään ammattiin. Lukion jälkeen opiskellaan vielä 2-6 vuotta. Lukio antaa hyvän pohjan elämään ja jatko-opiskeluun. Suurin osa korkeakoulujen (=yliopisto ja ammattikorkeakoulu) opiskelijoista on suorittanut lukion. Haaveiden toteuttamiseen tarvitaan kovaa työtä ja rohkeutta.

Starttilukio - Sinun vaihtoehtosi?

Starttilukio on tarkoitettu peruskoulun päättäneille oppilaille, jotka - ovat jääneet yhteishaussa ilman päivälukiopaikkaa tai ammatillisen oppilaitoksen paikkaa - haluavat vahvistusta peruskoulun tietoihin ja taitoihin - haluavat täydentää tai korottaa peruskoulun päättötodistusta. Esimerkiksi Turun iltalukion järjestämään Starttilukioon voivat tulla myös oppilaat, jotka haluavat käydä loppuun kesken jääneen peruskoulun. Starttilukio on vaihtoehto kymppiluokalle. Se antaa valmiuksia pyrkiä toisen asteen oppilaitoksiin (päivälukio tai ammattikoulu). Starttilukiolainen voi jatkaa lukiota myös iltalukiossa. Starttilukiosta saat enemmän tietoa www.turuniltalukio.fi.

Tervetuloa lukioon!

Esimerkiksi Turussa voi opiskella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Monessa lukiossa voi opiskella erikoisaineita, esimerkiksi musiikkia tai luonnontieteitä. Mikä lukio
sopisi sinulle tai nuorellesi parhaiten? Ota selvää ja tutustu verkossa lukioihin (ks. Turku) tai pyydä hakuopas opinto-ohjaajalta, työvoimatoimistosta tai kirjastosta.

Esite suomeksi
Esite viroksi
Esite venäjäksi

Lisätty 18.1.2012