Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Opetus

Suvaitsevaisuuskasvatusta draaman keinoin

Minna-Maria Aaltonen

Alkuongelma

Suomalaisia oppilaita kummastutti vieraan kulttuurin edustajien tavat. Esimerkiksi tyttöjen pukeutuminen huiviin tai se, etteivät muslimitytöt riisuneet itseään jumppatunnilla muiden läsnä ollessa.

Tavoite

Suvaitsevaisuuden ja ymmärryksen lisääntyminen.

Keinot

Lähdimme käsittelemään asiaa draaman keinoin.

Muutamaa vapaaehtoinen osallistuja meni luokan ulkopuolelle alkuvalmistelujen ajaksi. Heille annettiin ohjeeksi, että tullessaan luokkaan, heidän ei pitänyt näytellä, vaan tulla tilanteeseen omana itsenään.

Sen sijaan luokkaan jääneille "näyttelijöille" opettaja antoi ohjeita. Heidän piti "esittää" afrikkalaista heimoa, jonka keskuuteen tulisi valkoihoinen turisti kaukaa Euroopasta. Heidän tehtävänsä oli myös hipelöidä pukeutujan vaatteita ja tuijottaa tätä.

Draamaan osallistuva oppilas pyydettiin sisälle luokkaan. Soitettiin pieni pätkä afrikkalaista musiikkia. Opettaja kertoo:

Olet lähtenyt nyt matkalle kauas Keski-Afrikkaan. Olet vaeltanut pitkän ja vaarallisen matkan läpi viidakon. Olet nähnyt myrkkykäärmeitä, värikkäitä papukaijoja ja todella tiheää viidakkokasvillisuutta. Viidakossa on kuumaa ja kosteaa ja kovasti itikoita. Lopulta saavut perille afrikkalaiseen kylään ja kohtaat siellä asuvia ihmisiä.

Mutta mitä ihmettä, ihmisillä ei ole juurikaan vaatteita yllään. Niin miehet kuin naisetkin kulkevat ympäriinsä vain pieni hamonen yllään. Koruja heillä on kuitenkin paljon eivätkä he muutenkaan vaikuta köyhiltä. Onpa outoa olla lähes alasti.

Tässä vaiheessa draamaan osallistuvat afrikkalaiset tulevat turistin luokse ja toimivat kuten oli sovittu.

Opettaja jatkaa:

Kyllä näitä afrikkalaisia kovasti ihmetyttää, että miksi sinulla on pitkät housut ja pusero päällä. Eikö noissa vaatteissa ole kuuma? Eikö olisi paljon mukavampi riisua kaikki vaatteet? Oletko vähän hölmö, kun et riisu vaatteita? Taidat tosiaan olla hölmö ja outo, kun kuumalla pidät paitaa päälläsi. Katso nyt, olisi paljon järkevämpää olla ilman paitaa ja housuja täällä kuumassa viidakossa.

Draama loppuu tähän jonka jälkeen tilanteesta keskustellaan. Voidaan kysyä suomalaiselta turistilta miltä afrikkalaisten tuijotus tuntui? Mitä hän ajatteli ja tunsi? Miksei hän riisunut vaatteita?

Todetaan, että pukeutuminen on kulttuurista ja tavoista riippuvainen asia. Turistille olisi tullut todella alaston ja vaivautunut olo, jos olisit riisunut kaikki vaatteet pois. Hän ei olisi halunnut riisua, vaikka muut olisivat neuvoneet ja pyytäneet ja jopa nauraneet vaatteillesi. Kun afrikkalainen heimo on tottunut kulkemaan alasti, on eurooppalaisella aina housut päällä ja naisella myös joku yläosa. Toisissa kulttuureissa ei ole soveliasta näyttäytyä ilman päätä peittävää huivia tai kulkea lyhythihaisella puserolla.

Samalla tavalla, kun suomalaisten tyttöjen ei ole soveliasta riisuutua poikien nähden, ei toisissa kulttuureissa ole soveliasta riisuutua kenenkään nähden ei siis esimerkiksi mennä suihkuun toistenkaan tyttöjen läsnäollessa.

Lisätty 15.6.2005