Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Alkuun Materiaalit O'Zoni

 

Esipuhe

Miksi O’Zoni-aineisto?
Aineiston lähtökohtia
Miten O’Zoni-aineistoa käytetään?
Kuka O’Zoni on?
O’Zoni-aineiston osien tai kuvien käyttö ja julkaiseminen
Om du vill använda eller publicera bilder i eller delar av O’Zoni –materialet
If you wish to use or publish pictures or parts of the O’Zoni -material
Ota yhteyttä
Tietoa tekijöistä

Miksi O’Zoni-aineisto?

Tervetuloa tutustumaan ja käyttämään O’Zonin verkko-oppikirjaa! Toivomme, että aineistomme löytää tiensä mahdollisimman moniin opetus- ja oppimistilanteisiin niin kouluissa, kotona kuin muissakin ympäristöissä. Materiaali on pyritty laatimaan selkeällä ja rakenteellisesti yksinkertaisella suomen kielellä, jota kuvat täydentävät.

Kokoonnuimme ensi kerran ideoimaan ympäristö- ja luonnontiedon oppikirjaa keväällä 1999. Tuolloin sytykkeenä oli yhteinen tunne siitä, ettei tarjolla ollut yhtään kunnollista oppimateriaalia silloin vielä uuden alakoulun oppiaineen ympäristö- ja luonnontiedon opetukseen. Halusimme kirjoittaa oppimateriaalia, joka sopii ainakin niihin tilanteisiin, joissa itse työssämme olimme kohdanneet puuttuvan materiaalin ongelmat – yleisopetus, erityis- ja maahanmuuttajaopetus. Tarkempaa tietoa tekijöistä ja heidän taustoistaan löytyy täältä.

Vaikka uusia oppikirjoja on tullut kuuden vuoden aikana runsaasti, monet niistä perustuvat mielestämme liikaa sirpaleisen nippelitiedon ulkoa opetteluun kokonaisuuksien ymmärtämisen sijasta. Siksi jatkoimme aineiston kokoamista monista vastoinkäymisistä ja omista kiireistämme huolimatta. Ja se kannatti – siitä tuli hyvä! Olemme lopputuloksesta ja julkaisemisesta ylpeitä. Halutessasi voit tutustua yksityiskohtaisemmin kirjan lähtökohtiin täällä (tähän linkitetään tiedosto Aineiston lähtökohtia).

Kiitämme Daniel Forsmania ja Nataša Stambejta, jotka käyttivät valtavasti omaa aikaansa palkatta O’Zoni-kuvien piirtämiseen. Kiitämme myös kaikkia niitä, jotka antoivat meille luvan käyttää valokuviaan O’Zoni-aineistossa. Ja lopulta suuri kiitos kuuluu Mopedille, joka otti aineistomme julkaistavakseen.

Aineiston lähtökohtia

Tämän kirjan peruslähtökohta on kokonaisvaltaisuus. Ympäristö- ja luonnontieto on meidän mielestämme oppiaine, jonka varaan oppilaan pitäisi rakentaa suuri osa maailmankuvaansa. Meistä on tärkeää, että oppilas ymmärtää maailman yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa lukemattomat yksityiskohdat riippuvat toisistaan. Mitä jäsentyneempi mielikuva maailmasta ihmisellä on, sitä helpompi hänen on liittää uudet vastaan tulevat asiat toisiinsa ja ymmärtää ne.

Ympäristö- ja luonnontieto on suuri oppiainekokonaisuus. Siksi aineen oppikirjasta tulee helposti pirstaleinen. Halusimme välttää tämän sudenkuopan lähtemällä tietoisesti rakentamaan kirjaa mahdollisimman suurista kokonaisuuksista kohti yksityiskohtia. Siksi esimerkiksi esittelemme tyypillisiä suomalaisia elinympäristöjä ja esittelemme joitakin niiden tyypillisiä eliölajeja sen sijaan, että syventyisimme kovin tarkkaan yksittäisten kasvi- tai eläinlajien ominaispiirteisiin. Maailmamme kiehtoviin yksityiskohtiinkin voi ja kannattaa toki perehtyä niissä aiheissa, joissa kirjaa käyttävä opettaja haluaa niin tehdä. Tarkoituksemme on ollut varmistaa, että oppilaat silloinkin aina tietävät, miten tutkittava yksityiskohta liittyy maailman kokonaisuuteen

Miten O’Zoni-aineistoa käytetään?

Aineistomme on suunniteltu siten, että sen voi halutessaan tulostaa ja käyttää perinteisen, painetun oppikirjan tavoin. Verkkojulkaisu kuitenkin mahdollistaa myös sen, että oppilaat käyttävät aineistoa tietokoneella tiedonhakuun ja/tai tehtävien tekemiseen.

Muodoltaankaan aineisto ei ole perinteinen oppikirja, vaan pikemminkin käsikirja. Se sisältää paljon kuvia ja vähän tekstiä, joka on kirjoitettu mahdollisimman yksinkertaisella suomen kielellä. Ajatuksemme on, että oppilaat oppivat ensisijaisesti kuvista, joita teksti tukee.

O’Zoni-aineisto on suunniteltu lähinnä alakoulun 3-6. luokkien ympäristö- ja luonnontiedon (5-6. luokilla biologian ja maantiedon) opetukseen, mutta se soveltuu hyvin myös käytettäväksi esimerkiksi lähdeteoksena ylemmillä luokilla peruskoulun loppuun asti. Aineisto sopii erinomaisesti myös maahanmuuttajien ja erityistuen tarpeessa olevien opettamiseen.

Jokaiseen aineiston kappaleeseen kuuluu teksti ja tehtäviä. Tehtäväosan laajuus vaihtelee aiheittain. Joissakin kappaleissa toimintatehtäviä on niin paljon, että ne on linkitetty erilliseen tiedostoon. Olemme ajatelleet, että luokkaopetuksessa lähdetään tällöin liikkeelle toimintatehtävistä, joissa opittua sitten syvennetään kuvien ja tekstien avulla.

Aineistoon liittyy vaikeiden käsitteiden sanasto. Sanat on linkitetty sanastoon aina, kun käsite esiintyy ensimmäisen kerran. Sanastoa voi tietenkin käyttää myös itsenäisenä tietolähteenä.

Kuka O’Zoni on?

 O’Zoni on avaruusolento, joka on joutunut pakolaiseksi Maapallolle oman planeettansa ympäristöongelmien vuoksi. Hän voi siis tarkastella maailmaa, ihmisiä ja täkäläisiä ilmiöitä ulkopuolisen näkökulmasta. Aineiston alkupuolella O’Zoni on hyvin tietämätön ja saattaa kysyä tyhmiäkin kysymyksiä. Hän kuitenkin oppii nopeasti ja kommentoi aineiston loppupuolen luvuissa terävästikin meidän Maan ihmisten edesottamuksia ja systeemejä.

O’Zonin tarkoitus on myös herättää oppilaiden mielenkiinto ja uteliaisuus. Oppilaiden voi ja kannattaakin antaa kehittää O’Zonin tarinaa eteenpäin ja jalostaa sitä. Millaisten ympäristöongelmien takia O’Zoni joutui pakenemaan kotoaan? Millainen kotiplanetta on? Missä se on? Miten hän pääsi tänne? Onko hänellä kavereita, sukua…? Mitä hänelle tapahtuu tulevaisuudessa?

O’Zoni-aineiston osien tai kuvien käyttö ja julkaiseminen

Aineistomme on syntynyt puhtaasti vapaaehtoispohjalta. Kukaan tekijöistä ei ole saanut mitään palkkaa työstään. Tekstit, valokuvat ja piirrokset on tehty itse tai niiden julkaisemiseen on saatu lupa tekijänoikeuksien haltijoilta. Kaikki aineiston kuvat kuuluvat yksinoikeudella oikeudenhaltijoilleen. Pidätämme oikeuden kieltää kuvien käyttö.

Aineistoamme ja kuvia saa käyttää ja julkaista maksutta ei-kaupallisiin tarkoituksiin seuraavilla ehdoilla:

  • Lähde on ilmoitettava selkeästi julkaisun yhteydessä
  • Tekijöille on aina ilmoitettava aineiston julkaisemisesta ja siitä, missä yhteydessä aineistoa julkaistaan.
  • Kuvia julkaistaessa on lähteen lisäksi ilmoitettava kuvan vieressä selkeästi kuvan oikeudenomistajan nimi.
  • Kuvien muokkaaminen on kielletty ilman oikeudenomistajan lupaa. Kuvakoon muuttaminen ja rajaaminen on kuitenkin sallittu.
  • Kuvien myynti ja käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on ehdottomasti kielletty ilman oikeudenhaltijan lupaa.

Jos haluatte käyttää aineistoamme kaupallisiin tarkoituksiin, lähettäkää meille sähköpostia.

O’Zoni-aineisto sisältää Internetistä haettuja valokuvia, joiden tekijänoikeuksien haltijat sallivat kuvien käytön. Alla ovat verkkosivuistojen linkit.

Tekijänoikeuksien haltija ja verkkosivusto

Lasse Olsson www.birding.se

Pascal Dubois cote-nature.net

Matti T. Laine www.kolumbus.fi/matlai/

 

Om du vill använda eller publicera bilder i eller delar av O’Zoni –materialet

Vår material har blivit till genom rent frivilligarbete. Ingen av författarna har fått någon som helst lön för sitt arbete. Texterna och bilderna har skrivits, tagits eller ritats själv eller så har deras rättsägare gett lov att publicera dem. Samtliga bilder tillhör rättsägarna med ensamrätt. Vi förbehåller oss rätten att neka till användning av bilderna.

Vår material och bilder får användas och publiceras gratis för okommersiella syften om följande villkor uppfylls:

  • Källan måste uppges klart.
  • Författarna måste alltid informeras om publicering av material och om i vilken kontext materialet publiceras.
  • När bilder publiceras måste rättsägarens namn publiceras klart vid bilden.
  • Bilder får inte ändras mer än att beskära eller förminska dem utan rättsägarens lov.
  • Vidareförsäljning av bilder eller användning av bilder för kommersiella syften är absolut förbjudet utan rättsägarens lov.

Om du vill använda vår material kommersiellt skicka oss e-post.

O’Zoni-materialet innehåller foton vars copyrightinnehavare tillåter användningen av bilderna. Länkarna till Internetsidorna är nedan.

Copyrightinnehavare och internetsida

Lasse Olsson www.birding.se

Pascal Dubois cote-nature.net

Matti T. Laine www.kolumbus.fi/matlai/

 

If you wish to use or publish pictures or parts of the O’Zoni -material

Our material has been made purely on voluntary basis. None of the authors has received any payment for their work. All texts, photos and drawings are self-made or their copyrigt-owners have given permission to publish them. All pictures in this material belong to their copyright-owners with all rights reserved. We reserve us the right to deny anyone usage of the pictures.

Our material and images may be used and published freely for non-commercial purposes if following conditions are fulfilled:

  • The source must be announced clearly
  • The authors must always be informed about the publishing and about the context in which the material is published
  • When publishing images the name of the copyright-owner must be published clearly next to the image.
  • Image editing is prohibited. It is allowed to crop images or to change image size.
  • It is absolutely prohibited to sell images or to use them for commercial purposes without the permission of the copyright-owners.

If you wish to use our material for commercial purposes, send us email.

The O’Zoni-material includes photos whose copyright holders allow using the pictures. The links to the Internet sites are listed below.

Copyright holder and Internet site

Lasse Olsson www.birding.se

Pascal Dubois cote-nature.net

Matti T. Laine www.kolumbus.fi/matlai/

Ota yhteyttä

Daniel Forsman: puuparta86hotmail.com

Ilona Kuukka: etunimi.sukunimiedu.hel.fi

Nataša Stambej: etunimi.sukunimikolumbus.fi

Ville Stambej: etunimi.sukunimikolumbus.fi

Leena Väisänen: etunimi.sukunimiedu.hel.fi

 

Tietoa tekijöistä

Daniel Forsman

  • graafikko
  • Vantaa

Ilona Kuukka

  • erityisluokanopettaja
  • Helsinki

 

Nataša Stambej

maisema-arkkitehti

  • Espoo

 

Ville Stambej

luokanopettaja

  • maa- ja metsätaloustieteen maisteri (ympäristönsuojelutiede)
  • Espoo

Leena Väisänen

  • erityisluokanopettaja
  • Helsinki