Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Kulttuurit Arabialainen kulttuuripiiri

<< edellinen | seuraava >>

Tapakulttuuri

1. Pukeutuminen

Arabimaissa pukeutumistyylit vaihtelevat paikallisesta kulttuurista riippuen. Esimerkiksi pitkää pukua ja huivia käyttävät vain vanhat naiset ja/tai vahvasti uskonnolliset ihmiset. Nämä ovat kuitenkin vähemmistö. Usein käytetään samantyyppisiä vaatteita kuin länsimaissa. Tiukat ja paljastavat vaatteet eivät kuitenkaan ole suotavia.

Kouluissa ei yleensä voi käyttää huntua, huivia tai pitkää pukua, koska muista ei saa erottua. Vain niissä kouluissa, joissa on erikoistuttu uskonnon opetukseen, voidaan huntua tai pitkää pukua käyttää.

2. Ruokailu

Yhteinen ateria on perheelle tärkeä niin arkena kuin juhlana. Kotona syödään aamiainen, kahden-kolmen aikaan päivällinen ja illalla kahdeksan aikaan illallinen. Isä aloittaa aina aterian. Maaseudulla ateria syödään usein lattialla istuen. Kaupungeissa käytetään useammin pöytää ja tuoleja. Perheessä voi olla arabialaisittain sisustettu huone, jossa aterioidaan. Lattialla on arabialaisia mattoja. Lusikkaa käytetään enemmän kuin haarukkaa.

Perjantaina, muslimien pyhäpäivänä, syödään juhla-ateria.

Arabimaissa syödään kaikkea muuta lihaa paitsi sikaa. Riisiä ja leipää käytetään enemmän kuin perunaa. Erilaisia paikallisia ruokakulttuureita on erittäin paljon.

3. Juhlapäivät

Irakissa tärkeimmät juhlapäivät ovat Ramadan ja Id al-adha. Ramadan on paastokuukausi, joka kestää neljä viikkoa. Auringon laskun jälkeen saa vasta syödä. Kun paasto on päättynyt, juhlitaan kolme päivää ja syödään erilaisia ruokia. Paaston päätösjuhla on id al-fitr.

Id al-adha on suuri juhla, jota vieteään noin kymmenen viikkoa Ramadanin juhlan jälkeen. Juhla kestää neljä päivää ja sitä vietetään Mekassa käynnin jälkeen.

Muita juhlapäiviä ovat profeetta Muhammedin syntymäpäivä ja uuden vuoden juhlapäivä. Islamilaisen ajanlaskun mukaan eletään vuotta 1423. Arabimaissa vietetään myös länsimaista uutta vuotta. Koska islamilainen vuosi on 11 päivää lyhyempi kuin aurinkovuosi, islamilaisten juhlapäivien ajankohdat muuttuvat vuosittain verrattuna gregoriaaniseen kalenteriin.

<< edellinen | seuraava >>