Koulun arki
Erilaisten ruokakulttuurien ja allergioiden huomioon ottaminen
Allergiat, dieetit ja erilaiset uskonnolliset syyt vaativat
keittiöhenkilökunnalta tarkkaavaisuutta ja jatkuvaa
ideointia. Perusajatuksena on tehdä mukaellusti samaa
ruokaa kaikille. Jos lounaalla on lihapullia, ne tehdään
naudanlihasta eli kaikki nautaa syövää voivat
ottaa niitä. Kasvisruokailijoille on kasvispihvejä
ja erilaiset mauste- ym. allergiat otetaan huomioon. Kun ruokana
on kiusausta, se voi olla tehty possunlihasta, mutta vaihtoehtoina
on kasviskiusaus ja janssoninkiusaus. Myös keitot tehdään
samalla systeemillä. Yksi kasvissyöjien herkkuruoka
on hernekeitto ilman lihaa. Kaikille tarjotaan maittava koululounas
rajoituksista huolimatta!
Terveydenhoitaja
selvittää oppilaiden ruoka-allergiat ja dieetit
ja niistä tehdään oppilaille ruokapassit, jotka
ripustetaan kaulaan. Narun avulla ne pysyvät tallessa
ja niistä näkee heti, mitä kukakin saa syödä.
Muslimioppilaat tietävät itse, mitä voivat
syödä. Osa saa syödä naudanlihaa, kanaa
ja kalaa, osa esim. vain kalaa ja jotkut syövät
pelkkää kasvisruokaa. Jo ruokasalin ovessa on ensimmäinen
tieto ruuasta. Ovessa on taulu, jossa on ruuan kuva ja nimi.
Sen lisäksi laitetaan noutotiskille pieni muovinen lehmä,
possu, kala tai kana sen merkiksi, mitä ruoka sisältää.
Näin pienetkin oppilaat tietävät, saavatko
he ottaa itse vai hakevatko annoksensa tarjoilutiskiltä.
Myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä, kun
heille on esitelty tämä käytäntö.
Hyvien tapojen lisäksi ruokasalissa panostetaan viihtyisyyteen
ja erilaisiin teemoihin ja kulttuureihin. Pienistä rahoista
huolimatta salin saa koristeltua mukavaksi mielikuvitusta
käyttämällä. Koulussa voi olla oma teemaviikko
tai -päivä, jolloin syödään esim.
itämaista ruokaa puikoilla tai katetaan upea salaattipöytä
ja puhutaan vihanneksista. Keittiö kyselee muutaman kerran
vuodessa oppilaiden suosikkiruuat ja niitä valmistetaan
ns. talonpäivinä. Suosikkilistan kärjestä
löytyvät mm. makaronilaatikko, hernekeitto, tacot
ja broilerkastike.
Aulikki Rötkönen, Jaana Suomi,
Helena Lehto ja Berit Aaltonen
|