Moped
Lomakkeet
Opetus
Koulun arki
Terveys
Oppilashuolto
Koti ja koulu
Kulttuurit
Materiaalit
Kalenteri
Sivuinfo
Haku
 

Koulun arki

Erilaisten ruokakulttuurien ja allergioiden huomioon ottaminen

Allergiat, dieetit ja erilaiset uskonnolliset syyt vaativat keittiöhenkilökunnalta tarkkaavaisuutta ja jatkuvaa ideointia. Perusajatuksena on tehdä mukaellusti samaa ruokaa kaikille. Jos lounaalla on lihapullia, ne tehdään naudanlihasta eli kaikki nautaa syövää voivat ottaa niitä. Kasvisruokailijoille on kasvispihvejä ja erilaiset mauste- ym. allergiat otetaan huomioon. Kun ruokana on kiusausta, se voi olla tehty possunlihasta, mutta vaihtoehtoina on kasviskiusaus ja janssoninkiusaus. Myös keitot tehdään samalla systeemillä. Yksi kasvissyöjien herkkuruoka on hernekeitto ilman lihaa. Kaikille tarjotaan maittava koululounas rajoituksista huolimatta!

Terveydenhoitaja selvittää oppilaiden ruoka-allergiat ja dieetit ja niistä tehdään oppilaille ruokapassit, jotka ripustetaan kaulaan. Narun avulla ne pysyvät tallessa ja niistä näkee heti, mitä kukakin saa syödä.

Muslimioppilaat tietävät itse, mitä voivat syödä. Osa saa syödä naudanlihaa, kanaa ja kalaa, osa esim. vain kalaa ja jotkut syövät pelkkää kasvisruokaa. Jo ruokasalin ovessa on ensimmäinen tieto ruuasta. Ovessa on taulu, jossa on ruuan kuva ja nimi. Sen lisäksi laitetaan noutotiskille pieni muovinen lehmä, possu, kala tai kana sen merkiksi, mitä ruoka sisältää. Näin pienetkin oppilaat tietävät, saavatko he ottaa itse vai hakevatko annoksensa tarjoilutiskiltä. Myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä, kun heille on esitelty tämä käytäntö.

Hyvien tapojen lisäksi ruokasalissa panostetaan viihtyisyyteen ja erilaisiin teemoihin ja kulttuureihin. Pienistä rahoista huolimatta salin saa koristeltua mukavaksi mielikuvitusta käyttämällä. Koulussa voi olla oma teemaviikko tai -päivä, jolloin syödään esim. itämaista ruokaa puikoilla tai katetaan upea salaattipöytä ja puhutaan vihanneksista. Keittiö kyselee muutaman kerran vuodessa oppilaiden suosikkiruuat ja niitä valmistetaan ns. talonpäivinä. Suosikkilistan kärjestä löytyvät mm. makaronilaatikko, hernekeitto, tacot ja broilerkastike.

Aulikki Rötkönen, Jaana Suomi, Helena Lehto ja Berit Aaltonen