Vappu

Monivalintatehtävä

Lue ensin koko teksti huolellisesti läpi. Valitse sen jälkeen vaihtoehdoista yksi oikea.

Vappu

Vappu on kevään juhla. Se on toukokuun ensimmäisenä päivänä. Jokaisella perheellä on omat vapputapansa, mutta joitakin yhteisiäkin piirteitä niissä on. Kouluissa järjestetään aattona vappunaamiaisia, joissa parhaat asut palkitaan. Keittolan tädit valmistavat lapsille erityisen mieluista ruokaa, ranskalaisia perunoita ja nakkeja tai jopa tortilloja, jotka ovat lasten suursuosikkeja. Jälkiruuaksi saadaan simaa.

Iltapäivällä monet perheet menevät keskikaupungille seuraamaan vappujuhlan valmisteluja. Torimyyjät houkuttelevat ostamaan värikkäitä monenmuotoisia ilmapalloja, naamareita, serpentiiniä, hiusvärejä, käärmepillejä, jojoja ja muuta vapputavaraa. Iltaa kohden ihmisiä tulee keskustaan aina vain enemmän, aivan tungokseen asti.

Turussa on tapana kokoontua Taidemuseonmäelle. Opiskelijoiden edustaja pitää vappupuheen, jonka jälkeen kello 18 kaikki, jotka ovat ylioppilaita, painavat valkolakin päähänsä. Silloin voi nähdä vitivalkoisia uusia lakkeja ja vuosikymmeniä vanhoja, kellastuneita ja likaisiakin lakkeja.

Lakki päässä ihmiset etenevät tungoksessa kulkueena Liljan patsaalle Aurajoen rantaan. Lilja saa opiskelijoilta päähänsä oman suurikokoisen lakin.

Liljan lakituksen jälkeen osa ihmisistä lähtee kotiin, jonne on saatettu kutsua vieraita. Osa jatkaa juhlimista kaupungilla ravintolassa. Yhdessä oleminen ystävien kanssa on tärkeää.

Vapunpäivänä kymmenen aikaan aamupäivällä opiskelijat kokoontuvat Vartiovuorenmäelle myöhäiselle aamiaiselle. Kaikilla on omat muhkeat eväät mukana. Mukavampaa tietysti on, jos sää on kaunis ja lämmin, mutta innokkaimpia juhlijoita ei edes sade estä nauttimasta piknikistä.

Vappu on opiskelijoiden ja työläisten juhla. Vapunpäivänä eri puolilla kaupunkia on puhetilaisuuksia. Jotkut poliittiset puolueet järjestävät vappumarssin. Se on rauhanomainen mielenosoitus. Puolueet haluavat kiinnittää huomiota joihinkin epäkohtiin tai tuovat esiin omia ehdotuksiaan.

Turussa monet lapsiperheet menevät vapunpäivänä tivoliin, joka vierailee vuosittain kaupungissa. Lapset pitävät kovasti karuselleista ja muista laitteista, jotka saavat pään pyörälle. Vanhemmat katselevat lasten menoa huvittuneina, ehkä muistellen omaa lapsuuttaan. Aikuiset heltyvät helposti ostamaan hattaran tai jäätelön intoa puhkuvalle lapselleen. Tungos ja jonot laitteille eivät tunnu haittaavan, sillä kaikki ovat iloisella mielellä.