Kulttuurit
Venäläinen kulttuuri
<< edellinen
| seuraava >>
Juhla- ja vapaapäivät
Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen (1991) venäläisten
elämään ovat palanneet virallisesti kirkolliset
juhlat. Ortodoksinen uskonto on osittain sulautunut kansanperinteisiin
ja arkielämään. Ortodoksisuus on venäläisille
osa identiteettiä. Vanhan juliaanisen ajanlaskun mukaan
uusi vuosi alkaa Venäjällä 14. päivä
tammikuuta. Uudenvuodenaatto on suurin juhla. Pääsiäinen
on suurempi juhla kuin joulu. Siihen liittyy seitsemän
viikon suurpaasto. Pääsiäisaattona mennään
kirkkoon.
Muita juhlapäiviä ovat mm. vappu, voitonpäivä
ja Venäjän itsenäisyyspäivä.
Ruokailu ja pukeutuminen
Venäläisiin
ruokatottumuksiin ovat vaikuttaneet ortodoksisen kirkon määräämät
pitkät paastot, joiden jälkeen on herkuteltu.
Kaikilla aterioilla tarjotaan runsaasti tummaa ja vaaleaa
leipää. Päivällinen sisältää
yleensä neljä ruokalajia. Ensin tarjoillaan "zakuskit"
eli alkupalat. Niiden jälkeen syödään
voimakas ja ravitseva keitto ja sitten pääruoka.
Varsinaisen jälkiruuan jälkeen tarjotaan vielä
usein teetä ja makeita leivonnaisia.
Venäläiset käyttävät paljon rasvaa
(öljyä ja smetanaa) ruuan valmistuksessa. Ruokaa
on myös runsaasti. Venäläiseen keittiöön
kuuluvat erilaiset piirakat. Suolaiset piirakat saattavat
korvata pääruuan ja makeita piirakoita syödään
teen kanssa milloin tahansa. Mausteita käytetään
paljon ja valkosipuli on yleinen mauste. Myös yrtit ja
sitruunamehu ovat käytössä. Venäläinen
sinappi on paljon suomalaista tulisempaa ja myös piparjuuri
on suosittu.
Venäläiset pukeutuvat aika konservatiivisesti.
Miehet käyttävät pukuja tai yhdistelmäpukuja.
Pukeutuminen on usein vaatimatonta ja huolimatontakin. Korkeassa
asemassa olevat naiset eivät käytä minihameita,
housupukuja tai voimakkaita meikkejä.
<< edellinen
| seuraava >>
|